top of page

Lider du av ångest?

Uppdaterat: 19 nov. 2019

Behöver du sluta fred med dig själv? Har du envisa tankar som tynger dig och skapar ångest. Att kunna tänka konstruktivt på olika problem är en förutsättning för att lösa dom. Befinner vi oss i tankevärlden är vi inte i kontakt med vår sunda vuxna och vårt eget själv.

Tankar väcker känslor, är det tankar som baseras på konstant oroande, negativt tänkande. Om du tror och förväntar dig det värsta i olika vardagliga situationer kan det bekosta din emotionella och fysiska hälsa. Det kan leda till att du känner dig rastlös, orolig, orsakar sömnlöshet, huvudvärk, magproblem, muskelspänningar i nacke och axlar vilket gör det svårt att koncentrera dig på jobbet eller i skolan. Du kan ta ut dina negativa känslor på dom personer som står dig nära och bedöva dina känslor med alkohol, droger eller spel. Kronisk oroande kan också vara ett stort symptom på generaliserat ångestsyndrom (GAD). Ett vanligt ångestsyndrom som involverar spänning, nervositet och en allmän känsla av oro som färgar hela ditt liv.


Vad kan det vara för tankar om dig själv som skapar dessa obehagliga ångestkänslor?

 • Prestationsångest

 • skuld

 • dåligt självförtroende

 • bitterhet

 • komplex

 • överkänslighet

 • uttråkning

 • rastlöshet

 • fobier

 • meningslöshet

 • missbruk

 • Skam

 • utbrändhet/utmattning

 • stress

 • sömnlöshet

 • åldersnoja

 • känslor av hopplöshet

 • ensamhet

 • underlägsenhet

 • ånger

 • medberoende

Buddha betyder uppvaknad = den som är vaken

För att vara närvarande behöver du vara medveten. Lever du i det förflutna eller i framtiden så är du inte i kontakt med dig själv i nuet. För ungefär 15 år sedan levde jag mycket med tankar som var i det förflutna och i framtiden. Det var som om jag glömt bort mig själv och vad som var viktigt här och nu. Det skapade mycket sorg hos mig för jag kunde ju inte gå tillbaks i min historia och ändra på någonting. Jag kunde ju inte heller se in i framtiden hur det skulle bli. Jag visste inte då att mina tankar gjorde mig deprimerad och utmattad utan trodde att det var ganska vanligt att må dåligt som ung tjej. En liten släng utbrändhet, stress, prestationsångest, bitterhet, ensamhet, meningslöshet och känslor av hopplöshet är väl normalt hos de flesta tänkte jag. Jag visste inte att man kunde vara fri från dessa känslor och ha en massa energi över till andra saker. Hade jag varit kvar I mitt tidigare tillstånd hade det varit svårare för mig att uppfostra småbarn, ha en fungerande kärleksrelation, fina relationer med vänner vänner och arbetskamrater.


If you are depressed you living in te past
If you are anxious you are living in the future.
If you are at peace you are living in the present
/Lao Tzu

Leva i nuet


För att kunna leva i nuet och ha full närvaro behöver du också ha tillgång till acceptans, släppa taget och ha en god och stark vilja.

Om du som människa inte är närvarande går du miste om ditt enda och korta jordeliv. Jag blir ledsen när jag ser närstående gå miste om de tidiga åren i deras barns liv. Att kunna njuta av sina semestrar, leva i en fin relation, gå miste om sina barns trygghet genom att vara i fel relation. Missa chanser till självförverkligande på grund av rädslor eller förlora fina vänner på grund av brist på tillit, svårigheter med självinsikt och kommunikation. Är du omedveten är du också oförmögen att kunna skilja på om dina tankar verkligen är sanna eller om du byggt upp dom hos dig själv. Du vet inte ursprunget till dina känslor och vad dem beror på. När du vet vilka av dina känslor som har ett ursprung från verkligheten är du medveten.


Tankarnas terror

Våra tankar lever sitt eget liv, ingen kan styra över sina tankar, dom kommer alltid finnas där och raljera. Det är lätt att förlora sig i tankevärlden men kom ihåg att; Du har dina tankar men du är inte dina tankar, du är så mycket mer än bara dina tankar. Många som fastnat i sin tankevärld sveps lätt med och färgar i stort sätt hela sitt liv efter sina tankar som kanske inte ens är realistiska. Dina tankar påverkar även det som sker i ditt liv både positivt och negativt då du utstrålar och speglar det du tänker via blickar och kroppsspråk. Du drar därför till dig det du tänker. Om du sveps med av alla negativa tankar du har som exempelvis:: Jag räcker inte till på jobbet, tänk om Ingrid lämnar mig, jag kommer aldrig få allt jag drömmer om, jag kommer aldrig kunna bli lycklig, tänk om räntan går upp, tänk om det kommer ske en naturkatastrof, eller tänk om mitt barn kommer förlora livet.

Har du fastnat i det förflutna?


Tänker på det som hänt, som inte borde få hända, eller det som inte hänt alls d.v.s. det som man som enskild individ inte kan påverka. Om du accepterar det som har hänt och ser på det med ödmjuka ögon. Om du tänker att det var tråkigt att du inte fick det som du var värd att få för att må bra. Du kunde inte påverka det då och du kan inte påverka det nu heller. Du kan lämna det som har hänt i det förflutna, du kan hålla om dig själv lite i det som hände, se på dig själv med kärleksfulla ögon men behöver öva dig på att släppa det. Då har du möjlighet att frigöra energi inom dig och ägna dig åt det som sker här och nu. Det är en bra början att förstå vad närvaro innebär i din tankevärld men det räcker inte bara med den insikten du behöver även agera och handla annorlunda i de situationer som inte fungerar.När du är närvarande blir du också mer handlingskraftig för att du har mer energi. Du behöver öva dig att tänka och agera annorlunda.

Du både grämer dig och oroar dig mindre genom att agera i linje med din magkänsla. Du blir även en bättre lyssnare till andra. Dina tankar finns där i ditt huvud hela tiden, det kommer dom alltid att göra och det är normalt. Du accepterar att dom finns där.

Se på dig själv med ögon utifrån och in.

-Ok där kom den tanken igen, hm så klart den gjorde det för nu känner jag mig lite osäker i den här situationen på grund av av mina tidigare erfarenheter.

Då kan du få en större relevans i huruvida dina tankar är rimliga eller inte samt ha förmågan att se varför och vart vissa av dom kommer ifrån. Det är kanske inte så konstigt att dom kommer om du varit med om något som inte varit så lätt för dig. Genom att se mer undersökande på dina tankar med realistiska ögon och veta att du är så mycket mer än dessa tankar om dig själv och ditt liv.


Mindfullness/meditation

Mindfullness och meditation är bra terapimetoder mot ångest som bygger på att vara uppmärksam på det som händer just nu i stunden och förbättrar din mentala hälsa.

Många psykosyntesterapeuter likt mig använder sig utav meditation i komb

ination med samtalsterapi som ett viktigt inslag i behandlingen, vilket även visat sig vara effektivt vid problematik som depression, missbruk, ätstörningar, relationsproblem, ångeststörningar och tvångssyndrom. Denna utveckling ger god mening eftersom både meditation och terapi delar det gemensamma målet att hjälpa människor att få perspektiv på självnedbrytande tankar. Vissa experter tror att mindfulness fungerar delvis, genom att hjälpa människor att acceptera sina erfarenheter - inklusive smärtsamma känslor - istället för att förtränga dem.


321 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page