ADHD Jag älskar dig och jag hatar dig

Uppdaterad: 21 okt 2019


Just nu är det många i min närhet som har funderingar och tankar om ADHD. Därför vill jag gärna dela två filmer om adhd och hur det kan vara att leva med adhd. Jag delar gärna även ett brev från en ung tjej som heter Nadia. Jag tycker hennes brev är både givande och pedagogiskt. Det ger en bra inblick i en helt vanlig vardag med adhd och vilka utmaningar som kan uppstå i exempelvis olika relationer. Jag tror även att dessa filmer som jag vill dela med er läsare kan göra det lättare att förstå exempelvis din chef, barn, förälder, elev eller livspartner.


Hjärnans dopaminsystem ser olika ut hos människor vilket även bidrar till att vi har olika personliga egenskaper. Man vet idag att dopaminsystemet i hjärnan fungerar lite annorlunda hos många med adhd och det bidrar till koncentrationssvårigheter och hyperaktivitet. Du vill gärna ha snabba dopaminkickar om du har adhd, Det finns både bra och dåliga sätt att få dopaminpåslag. Ett dåligt sätt skulle kunna vara att nyttja droger, vilket kan komma att bli en riskfaktor om man har exempelvis en tonåring med adhd. Att hålla ett litet extra öga på sin tonåring med adhd kan vara en bra rekommendation i dagens samhälle. Det är lätt att få tag på droger i dag och allt yngre personer nyttjar droger.


Vi har alla drag av adhd och kan känna igen oss till en viss del i filmen, vissa mycket, andra väldigt lite. Jag brukar säga att vi alla har en liten släng av adhd.


Positiva egenskaper med adhd är exempelvis att du är:


  • Kreativ, och tänker ”utanför boxen”.

  • Initiativrik.

  • .Pådrivande – får saker gjorda.

  • Energisk – med en nästan oändlig energi.

  • Orädd och vågar satsa på nya idéer.

  • Flexibel.

  • Envis – ger inte upp utan kämpar på.

  • Intuitiv och ifrågasättande.

  • Bra på att tänka lateralt – har en förmåga att se saker ur nya vinklar.

  • Bra på att skaka av dig motgångar –ältar inte misstag utan går vidare.


Jag är precis som du men ändå alldeles olik

"Jag känner samma känslor, upplever samma saker. Bara lite mer. När jag är glad är jag överlycklig. När jag är arg är jag förbannad. När jag är ledsen