Livstema perfektionism - schematerapi.

Uppdaterad: 19 nov 2019
Det jag presterar känns aldrig tillräckligt bra.

källa - Lev som du vill, Jeffrey E Young


Signe är en superkvinna, hon klarar precis allt. Hon har ett bra yrke, driver olika sidoprojekt parallellt. Hon är en fantastisk matlagare, har många högt presterande vänner likt henne själv och hon driver även en privat blogg som hon uppdaterar varje dag med inredningstips och fina bakverk. Signe är en perfekt mamma och fru. Hennes man Sven är VD för ett stort företag . Signe anordnar även middagar varje vecka både hemma i deras villa men även åt Sven gällande hans företagsevent. Hon har ett noggrant schema för alla aktiviteter gällande hela familjen.


Någonting som Signe döljer inom sig är en känsla av konstant press, hon kan aldrig riktigt njuta och koppla av. Hon känner att hon kämpar och kämpar för att komma vidare mot olika högt uppsatta mål men känner sig aldrig riktigt nöjd med tillvaron.

Deras bostad saknar någonting, dom tjänar inte tillräckligt med pengar, Hon vill ha den senaste bilen. Hon känner sig inte tillräckligt attraktiv. Det är inte perfekt ordning i källaren och det känns inte bra. Det är någonting som saknas i hennes liv.

Detta livstema som jag skriver om i dag heter Perfektionism och har fått sitt namn efter hur livet framstår i andras ögon. Signe och Sven tycker själva att deras prestationsnivå är normal och rimlig. Människor som har livstemat perfektionism är ofta duktiga på allt dom gör, men själva tar det inte sina framgångar för givna. Det är bara vad dom förväntar sig av sig själva.

Det är vanligt med psykiska stressymptom som huvudvärk, magsår, högt blodtryck, sömnlöshet, panikattacker, kronisk trötthet, IBS, oregelbundna hjärtslag, övervikt och ryggsmärtor. Det har även framkommit artrit och astma är vanligt förekommande hos personer med livstema perfektionism.


Har du detta livstema så handlar det om att åstadkomma saker. Livet innebär att arbeta eller prestera hela tiden. Du anstränger dig alltid till bristningsgränsen. Det finns inget utrymme för att ta en paus, stanna upp och njuta. Detta rör allt t.o.m. fritidsintressen som skulle kunna ge avkoppling, men blir kravfyllda.