top of page

Livstema perfektionism - schematerapi.

Uppdaterat: 19 nov. 2019
Det jag presterar känns aldrig tillräckligt bra.

källa - Lev som du vill, Jeffrey E Young


Signe är en superkvinna, hon klarar precis allt. Hon har ett bra yrke, driver olika sidoprojekt parallellt. Hon är en fantastisk matlagare, har många högt presterande vänner likt henne själv och hon driver även en privat blogg som hon uppdaterar varje dag med inredningstips och fina bakverk. Signe är en perfekt mamma och fru. Hennes man Sven är VD för ett stort företag . Signe anordnar även middagar varje vecka både hemma i deras villa men även åt Sven gällande hans företagsevent. Hon har ett noggrant schema för alla aktiviteter gällande hela familjen.


Någonting som Signe döljer inom sig är en känsla av konstant press, hon kan aldrig riktigt njuta och koppla av. Hon känner att hon kämpar och kämpar för att komma vidare mot olika högt uppsatta mål men känner sig aldrig riktigt nöjd med tillvaron.

Deras bostad saknar någonting, dom tjänar inte tillräckligt med pengar, Hon vill ha den senaste bilen. Hon känner sig inte tillräckligt attraktiv. Det är inte perfekt ordning i källaren och det känns inte bra. Det är någonting som saknas i hennes liv.

Detta livstema som jag skriver om i dag heter Perfektionism och har fått sitt namn efter hur livet framstår i andras ögon. Signe och Sven tycker själva att deras prestationsnivå är normal och rimlig. Människor som har livstemat perfektionism är ofta duktiga på allt dom gör, men själva tar det inte sina framgångar för givna. Det är bara vad dom förväntar sig av sig själva.

Det är vanligt med psykiska stressymptom som huvudvärk, magsår, högt blodtryck, sömnlöshet, panikattacker, kronisk trötthet, IBS, oregelbundna hjärtslag, övervikt och ryggsmärtor. Det har även framkommit artrit och astma är vanligt förekommande hos personer med livstema perfektionism.


Har du detta livstema så handlar det om att åstadkomma saker. Livet innebär att arbeta eller prestera hela tiden. Du anstränger dig alltid till bristningsgränsen. Det finns inget utrymme för att ta en paus, stanna upp och njuta. Detta rör allt t.o.m. fritidsintressen som skulle kunna ge avkoppling, men blir kravfyllda.Följande punkter kännetecknar livstema perfektionism


 • Jag måste vara bäst på det mesta jag gör.

 • Nästan ingenting jag gör känns tillräckligt bra.

 • Jag försöker ha allt i perfekt ordning.

 • Jag försöker se så bra ut som möjligt i alla situationer.

 • Jag behöver få så mycket gjort att du har svårt att slappna av.

 • Mina relationer blir lidande av att jag pressar mig själv så mycket.

 • Min hälsa blir lidande.

 • När jag gör fel förtjänar jag kritik.

 • Jag är väldigt tävlingsinriktad.

 • Pengar och framgång är mycket viktigt för mig.


Fokus på prestation


Många med livstemat perfektionism är arbetsnarkomaner. De värderar prestation extremt högt. Går du i skolan kan du ha svårt att sova på kvällen dagen innan ett prov för att du är rädd att exempelvis få B på provet istället för A. Människor med livstema perfektionism svarar ofta:

-Hm ja det var väl ok men jag kunde ha gjort bättre.

Ibland känner personer med detta livstema att de är så långt från sina mål att de inte har åstadkommit någonting alls i livet.

De går omkring med en ständig irritation inombords. Många med livstema perfektionism är som arbetsnarkomaner även när det gäller andra saker som exempelvis heminredning, kläder och intressen.

Fokus på status


Har du detta livstema har du en överdriven inriktning på gott anseende, pengar, status och skönhet. Personer med livstema perfektionism känner sig dock aldrig tillräckliga mot deras egna mål och förväntningar för att kunna må riktigt bra.

Vad är ursprung till livstema perfektionism

 • Dina föräldrars kärlek var villkorad. Dom visade bara att dom älskade dig när du presterat enligt deras höga krav

 • Dina föräldrar gav dig endast beröm när du presterade

 • En eller två av dina föräldrar försökte själva leva upp till orimligt höga krav

 • Du använde din prestation som kompensation för känslor som skam, värdelöshet, utanförskap, försummelse eller misslyckande

 • Någon av dina föräldrar använde skam eller kritik som straff när du inte levde upp till deras höga förväntningar

 • Vanligen hittar man livstema Känslomässig försummelse som grund hos denna person(klient)


Hur är det som barn att växa upp i en familj med livstema perfektionism


Att växa upp i en miljö med villkorad kärlek där prestation står i centrum blir en ständig kamp för barnet att försöka bevisa att man duger för sina föräldrar även då man inte presterat, eller få känslan av att vilja springa hem och berätta om man gjort någonting bra för att bli älskad. Att bli satt på en piedestal av sina föräldrar och bli överöst med kärlek när barnet presterat sänder signaler till barnet att det är bara då det blir älskat. Ofta har föräldrarna också detta livstema och då är det svårt att veta att prestationskraven är orealistiska. I föräldrarnas ögon är deras prestationsnivå normal. Det är omöjligt att vara perfekt så barnet känner sig misslyckat varje gång de inte lyckas vara perfekt.


Höga krav från föräldrar är speciellt vanligt bland välbärgade och välutbildade människor. Det har visat sig att ju mer välutbildade föräldrarna är, desto större är risken att barnet utsätts för den här sortens press. Det här livstemat kan även bildas hos ett barn som exempelvis umgåtts i kretsar med klasskamrater eller vänner från en finare stadsdel och är själva uppväxta i en medelklassfamilj från en lägre ansedd stadsdel och känt skam över det. Skillnaden mellan vännerna har då skapat en känsla av att känna sig mindre värd och att föräldrarna är mindre värda i jämförelse.Livstemat perfektionism aktiveras i detta fall oftast om barnet har livstema känslomässig försummelse som grund, vilket jag skrivit om i tidigare blogginlägg. Skam kan bli en drivkraft att vilja skapa perfektionism och bygga upp hela sitt liv kring att avancera socialt, ekonomiskt som vuxen och skapa en liknande familj som vännerna hade under uppväxten.


Det kan också vara så att en förälder drivit på dig för att exempelvis mamman i familjen ansåg att hon hörde hemma i en högre samhällsklass och att hon tänker att hon "gift ned" sig. Då kan mamman använda barnet för att förverkliga en dröm om högre status.

Barnet kan därför aldrig riktigt slappna av i den hemmiljön. Mamman kanske då ständigt är på barnet om att läsa läxor, träna, socialisera med andra och prestera.

Jag känner ett barn som ibland bara behöver få andas in livet. Hon trivs bäst vid vatten och hittar ro i själen när hon sitter på bryggan nere vid sjön en stund. Då det är dags att återvända hemåt igen får hon dåligt samvete för att inte ha gjort något medan hon satt där. Syftet med att gå ned till sjön var att fylla på med energi men istället känner hon bara ångest av att inte ha presterat något under tiden hon satt där. Det är därför det är svårt att finna ro och avkoppling med detta livstema.


Livstemat perfektionism nackdelar

 • Din hälsa blir lidande.

 • Balansen mellan arbete och avkoppling känns skev.

 • Hela ditt liv verkar kretsa kring framgång, status och materiella saker. Det kan kännas som om du tappat kontakten med ditt inre och inte längre vet vad som får dig att må bra.

 • Du ägnar för mycket energi åt att ha hålla ordning genom att skriva listor, planera, städa. Det blir för lite tid kvar till avkoppling och att vara kreativ.

 • Dina relationer blir lidande eftersom din tid inte räcker till då du spenderar för mycket tid på jobbet.

 • Du får andra att känna sig otillräckliga eller nervösa i ditt sällskap. Det skapar en distans i dina relationer speciellt när vännen inte känner sig på topp och därför inte vill umgås med dig.

 • Du stannar sällan upp och njuter av dina framgångar utan kastar dig istället in i något nytt.

 • Det kan kännas övermäktigt att få så mycket gjort och ge en känsla av att du inte hinner slutföra det som du påbörjat. Att det ständigt hänger en uppgift över dig.

 • Du skjuter ofta fram saker då de höga kraven ibland känns övermäktiga. Då är det lättare att undvika dom.

 • Du känner dig ofta irriterad och frustrerad över att saker eller människor omkring dig inte når upp till dina höga krav.

 • Du känner dig inte lycklig.


Det grundläggande problemet med människor med livstemat perfektionism är att de tappar kontakten med sig själva. De tar då inte heller hand om sig själva och tillgodoser grundläggande fysiska, psykiska och känslomässiga behov. De missar många möjligheter till glädje och tillfredställelse i livet.


Hur kan du bearbeta livstema perfektionism

 • Samtalsterapi.

 • Skriv en lista på de krav och förväntningar som kan vara överdrivna.

 • Skriv en lista på fördelarna med att ständigt leva upp med de här kraven.

 • Skriv en lista på nackdelarna med detta livstema.

 • Försök föreställa dig hur livet skulle vara utan den här pressen.

 • Se om du kan hitta ursprunget till hur detta livstema skapats.

 • Fundera på hur det skulle bli om du sänkte kraven på dig själv ca. 30 procent.

 • Uppskatta hur mycket tid du lägger ned på dessa krav.

 • Försök att gradvis ändra din vardag och göra mer plats för dina djupare behov.

980 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page