top of page

Livstema misstro - schematerapi

Uppdaterat: 19 nov. 2019

Jag litar inte på dig!

källa - Lev som du vill, Jeffrey E Young


Känner du att det bara är en tidsfråga innan de personer du älskar kommer att svika dig. Vill du testa människor för att försäkra dig om att dom är på din sida. Är det lättare att såra någon före dom sårar dig. Känner du att du behöver vara på din vakt kring andra så dom inte utnyttjar dig. Tänker du att människor har dolda motiv med sina handlingar.

Detta blogginlägg handlar om livstemat misstro och utsatthet.

Har du livstema misstro utsatthet?

 • Du känner dig ofta utnyttjad av andra även om det inte finns några konkreta bevis för att det är så.

 • Du låter andra behandla dig illa eftersom du är rädd för dem eller för att du känner att du inte förtjänar bättre.

 • Du är snabb att attackera andra eftersom du väntar dig att dom ska förminska dig eller skada dig.

 • Du är rädd att avslöja dina svagheter eller berätta saker om dig själv. Du är rädd för vad andra ska tycka, eller att dom senare kommer använda informationen emot dig.

 • Du känner dig spänd med andra eftersom du är rädd att de ska förödmjuka dig.

 • Du rättar dig efter andra eftersom du är konflikträdd.

 • Du tänker att andra njuter av att se dig lida i svåra situationer.

 • Du kan ha en starkt sadistisk eller grym sida, som du inte visar öppet.

 • Du är rädd för att vara ensam och låter hellre personer utnyttja dig.

 • Du upplever att det inte går att lita på andra.

 • Du har svårt att komma ihåg stora delar av din barndom.

 • När du är rädd för någon blir du avstängd och svår att få kontakt med.

 • Du tror ofta att andra har dolda motiv eller onda avsikter.

 • Du kan ha sadomasochistiska drömmar eller fantasier.

 • Du undviker nära verbal eller känslomässig kontakt med andra eftersom du inte kan lita på någon.

 • Det har hänt att du varit våldsam, mobbat eller varit elak på andra sätt mot andra.

 • Du känner dig ofta hjälplös i förhållande med andra.


Bakgrund till Livstema misstro och utsatthet


Detta livstema skapas om du som barn behövt uppleva empatiska avbrott och varit utsatt för övergrepp, misshandel fysiskt eller verbalt, blivit manipulerad eller förödmjukad. Du kanske har blivit idiotförklarad, kränkt eller sviken av nära anhörig. Att bli övergiven i tidig ålder av närmsta anknytningsperson kan också vara en anledning.

Kanske någon i familjen misshandlade dig fysiskt, kanske utnyttjade någon dig sexuellt eller rörde vid dig på ett opassande sätt.


Någon i familjen förödmjukade dig ofta genom att retas, snäste av dig eller idiotförklarade dig. använde verbala kränkningar som att vara oduglig, dum och inte älskvärd. Personen gick inte att lita på. Lovade dig saker som inte genomfördes. Ljög mycket för dig och förminskade dig när du var ledsen. Hånade dig när du grät. Du kanske t.o.m. tvingades utföra saker under hot. Fick allvarliga bestraffningar eller hämnd.

Det kanske var flera i familjen som gick ihop emot dig och sa att det var något fel på dig och att du inte var fullt frisk. Familjen kallade dig för djupt kränkande saker som sårade dig djupt. Någon av dina föräldrar kanske delade hemligheter med dig eller liknande som du inte ska behöva höra som barn, eller behöva ta ansvar för. Exempelvis Kanske någon i familjen varnade dig för män, att dom inte går att lita på och bara vill utnyttja dig.


Alla slags kränkningar skapar skam och skuld i barnet. Det innebär att någon överskridit dina gränser. Att du som individ inte blivit respekterad. Någon i familjen borde ha skyddat dig men skadade dig istället. Som barn är du så gott som försvarslös. Du behöver vägledning samt att bli sedd i dina känslor och tankar. Få stöd i svåra situationer. Inte förlöjligad och kränkt.


Känslan av skydd saknas. Då skapas ett primärt sår hos dig. Ett barn blir tvungen att acceptera kränkning mot den (dom) som utövar dessa i familjen p.g.a. den beroendeställning som finns till föräldern eller syskonen. Det kan vara den enda känslomässiga kontakt du har som barn, annars hade du kanske varit alldeles ensam. Du är ju beroende av en vuxen som barn och klarar dig inte själv.


Kränkningar skapar känslor av otillräcklighet . Barnet skäms över sig själv, känner sig fel och ovärdig. Barnet anser sig inte förtjäna några rättigheter eller att få försvara sig. Barnet tänker att förmyndaren har rätt att kränka och utnyttja barnet. Barnet vet inte om vad som är normala gränser och när dom överskrids förrän senare.


Om du kränkts som barn kan du ibland få starka utbrott mot andra människor. Kanske t.o.m. njuta av att se dom ledsna genom att manipulera eller förödmjuka andra. Du kan bete dig på samma vis i en relation eller mot dina egna barn. Du väljer partners som kränker dig och lämnar dom inte för att du inte tycker du är värd bättre. Du har det ena destruktiva förhållandet efter det andra. Detta livstema kan även påverka dina sexuella gränser. Du kan vara promiskuös under vissa perioder i livet och låta dig bli utnyttjad sexuellt. Ett vanligt förkommande mönster kan vara att män (kvinnor) låg med dig och sen dumpade de dig.Om du har livstema misstro och utsatthet behöver du gå i terapi. Du behöver gå tillbaka och bearbeta de minnesbilder i detalj som kommer upp via övningarna. I terapin behöver du berätta om när du blivit kränkt och arbeta med visualisering. Du behöver även få utlopp för din ilska som finns inom dig, som skapats av kränkningen. Jag brukar även arbeta med psykodrama ibland för att behandla kränkning. Du behöver ta dig ur känslan av hjälplöshet i visualiseringarna. Det är viktigt att du känner att du styr ditt eget liv och tar beslut i linje med dina behov och drömmar. Parallellt under terapin behöver du även stärka självkänslan, bli sedd och bekräftad som person.


Förändra livstema misstro och utsatthet

 • Samtalsterapi

 • Sluta klandra dig själv. Du har inte förtjänat att blivit kränkt eller utnyttjad.

 • Överväg om du ska minska eller kanske bryta kontakten helt med dem som utsatt dig för kränkning, speciellt om det rör sig om övergrepp.

 • Om det är möjligt konfrontera den personen som kränkt dig när du är redo för det. Öga mot öga eller skriv ett brev.

 • Tolerera inga kränkningar i dina nuvarande relationer.

 • Försök att lita på andra människor som är värda ditt förtroende.

 • Kränk aldrig dina närmaste själv.

 • Få kontakt med det oskyldiga lilla barnet inom dig. Överös detta lilla barn med kärlek och empati samt håll om dig själv i det som du behövt gå igenom.
1 119 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page